Slaapapneu is een groot probleem. In bijna alle gevallen van slaapapneu heb je ook last van snurken.

Van snurken naar slaapapneu

Door snurken slaap je zelf als snurker ook onrustig. Al heb je dat zelf misschien niet in de gaten. Tijdens het snurken kan het gebeuren dat je ademhaling stokt. Als het stoppen van je ademhaling langer dan 10 seconden duurt, is er sprake van slaap apneu. De duur van niet-ademen kan wel 2 minuten zijn. Per nacht kan dit stoppen van de ademhaling tot wel 300 keer voorkomen! Als het vaker dan 10 keer per uur voorkomt en de duur van het stoppen van ademen langer dan 10 seconden is, dan wordt gesproken van een slaapapneu syndroom. Het kan zijn dat je er wakker van schrikt of ineens, door ademtekort, je lichaam een hele diepe haal naar adem maakt en er weer lucht tussen je slokdarm en huig doorglipt.

  Slaapapneu kan gevaarlijk zijn

  Slaapapneu kan fatale gevolgen hebben als je er niet tijdig iets aan laat doen. Er kunnen namelijk op de lange termijn complicaties optreden aan hart-bloedvaten, longen en hersenen. Oorzaak is het te kort aan zuurstof in het bloed. Overigens is er geen gevaar dat je stikt. Doordat een slaapapneu patiënt niet goed uitrust, is het herstel ‘s nachts minder goed, waardoor de levensverwachting van iemand met slaapapneu korter is. Lees hier meer over bij het ontstaan en oorzaken van slaapapneu.

  Slaapapneu indicator

  Er een een slaapapneu indicator, de AHI (Apneu Hypapneu Index). Deze indicator telt het aantal ademstilstanden per uur en geeft zo de ernst aan van de slaapapneu.

  • Milde slaapapneu heeft een AHI van 5 tot 15
  • Gemiddelde slaapapneu heeft een AHI van 15 tot 30
  • Ernstige slaapapneu bij een AHI van meer dan 30

  Wanneer komt slaapapneu vaker voor?

  • Mannen hebben meer kans op slaapapneu dan vrouwen.
  • Als je overgewicht hebt is de kans groter dat je slaapapneu kunt krijgen.
  • Boven de 40 neemt ook de kans op slaapapneu toe.
  • Als je een stevige roker bent kan de kans dat je slaapapneu krijgt met 40% kans toenemen.
  • Heb je problemen aan je luchtwegen?- denk aan bronchitis, astma of COPD – dan neemt de kans op ademhalingsstoornissen toe.

  Welke lichamelijke aspecten kunnen een veroorzaker van slaapapneu zijn?

  • Een terugwijkende kin, waardoor je moeite hebt je mond gesloten te houden, zeker als je in rust bent.
  • Een grote tong. Dat kan een hoge tong zijn, een lange tong of een dikke tong, waardoor er in rust weinig ruimte is tussen je tong en de zachte weefsels in je keel.
  • Een grote huig. Die kan eerder in trilling komen met de tong en de zachte weefsels.
  • Veel zachte weefsels in je keelholte.
  • Een overbeet of een smalle bovenkaak, waardoor je onderkaak en bovenkaak niet goed in elkaar vallen. Hierdoor staat je mond open en neemt de kans op slaapapneu toe.

  Wat doe je als je slaapapneu vermoedt?

  SlaapapneuAls je een stevige snurker bent en ‘s morgens vaker wakker wordt met hoofdpijn en niet uitgerust bent, is dat een signaal. Als je ook nog regelmatig wakker wordt met een droge mond of dat je regelmatig wakker wordt omdat je moet plassen, is dat ook een signaal. Het is verstandig naar de huisarts te gaan en te vragen of er sprake zou kunnen zijn van slaapapneu. Als je huisarts dat vermoeden ook heeft, zal er een afspraak volgen bij een slaapcentrum.

   Name: Email: We respect your email privacyEmail Marketing by AWeber