Nieuw: Snurkbeugels die werken! »

Snurkbeugel overzicht

snurkbeugel

Snurkbeugels –  beter gezegd: anti-snurkbeugels – zijn er in vele soorten en maten. Een snelle telling leert dat er zo’n 70 tot 80 verschillende types worden aangeboden door diverse leveranciers. Maar hoe bepaal je welke antisnurkbeugel het beste is? Het is natuurlijk niet mogelijk om ze allemaal ergens te passen.

Alleen al vanuit hygiëne oogpunt is dat onpraktisch. Het beste is daarom om goed advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een slaapcentrum of KNO-arts. Maar zelfs dan is het nuttig om goed beslagen ten ijs te komen. We geven je hier alvast een overzicht van de belangrijkste typen snurkbeugels.

Wij selecteerden voor jou drie top modellen die echt werken: snurkbeugel kiezen.

Snurkbeugels geselecteerd

Overzicht  snurkbeugels

De belangrijkste soort is het Mandibulair Repositie Apparaat of MRA. De werking is erop gebaseerd dat middels een gebitsprothese in de mond (een soort snurkbitje of beugel) de onderkaak tijdens de slaap naar voren wordt gehouden ten opzichte van de bovenkaak. Hierdoor blijven de luchtwegen beter vrij en wordt snurken voorkomen. In de praktijk blijkt een MRA voor veel mensen effectief te zijn.

Veel MRA’s zijn te koop bij apotheken of gespecialiseerde detailhandelaren voor anti-snurk artikelen. Het voordeel is vaak dat deze artikelen vrij goedkoop zijn. Dat maakt het interessant om de werking uit te proberen en te kijken welke soort het prettigst aanvoelt en effectief is. Het zelf instellen van de beugel kan soms lastig zijn. Een alternatief is daarom om echt een slaaponderzoek te doen bij een snurkspecialist. Deze kan dan aan de hand van jouw specifieke situatie, gebit en snurkgedrag helpen om een apparaat op maat te selecteren en deze in te stellen.

Monobloc  MRA

De monobloc snurkbeugel bestaat uit één deel. De meeste modellen zijn instelbaar, bijvoorbeeld door verhitting in warm water. In sommige gevallen is dit naderhand nog opnieuw te doen, maar vaak is dit beperkt tot één of enkele keren. In de meest eenvoudige vorm is dit product weinig meer dan een bitje.

Beugel tegen snurken Monobloc 1Snurkbeugel Monobloc 2 Snurkbitje

Bibloc  MRA

De bibloc snurkbeugel bestaat uit meerdere delen: een bevestigingsdeel voor de bovenkaak, een bevestigingsdeel voor de onderkaak, en een positioneringsmechanisme. Er zijn veel verschillende types voorhanden. Enkele veel voorkomende soorten stelmechanismen zijn telescopisch, stelschroef en stelband. Het positioneringseffect is grotendeels vergelijkbaar, maar de ervaring kan verschillen.

Anti Snurkbeugel Bibloc met schroef Snurkbitje met elastiek Snurkbeugel telescoop

Overige  snurkbeugels

In strikte zin zijn dit geen snurkbeugels: hun werking is echt anders dan de MRA. We noemen ze hier wel om aan te geven dat er nog andere methoden zijn als een MRA niet werkt. Er zijn neusbeugels. Hiervan wordt de werking tegen snurken betwist, omdat snurken niet in de neus ontstaat. Maar sommige mensen schijnen er baat bij te hebben.

Dan is er de TRA (Tong Repositie Apparaat), die middels een zuigwerking de tong naar voren houdt, of met een plaatje de afstand tussen tong en verhemelte vergroot. Dit kan handig zijn wanneer een gewone MRA niet verdagen wordt, bijvoorbeeld vanwege een kunstgebit. De laatste vermelde categorie is de CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Dit is een actief apparaat voor de meer zware gevallen wanneer bijvoorbeeld een beugel bij apneu geen soelaas meer biedt. Het is eigenlijk geen beugel tegen snurken meer, maar een compleet masker met een pomp.

NeusklemBeugel tegen snurken TRA  CPAP zuurstofmasker

Voor een goed advies ga je naar een specialist of slaapkliniek.

Wij selecteerden voor jou drie top modellen die echt werken: snurkbeugel kiezen.

Alles wat je moet weten over een snurkbeugel

Ontwikkeling van snurkbeugels

Er zijn veel mensen die ’s nachts in hun slaap heel hard tandenknarsen. Dat is slecht voor het gebit en het glazuur, maar ook kan zelfs het kaakgewricht er zwaar onder leiden.

Mensen die tandenknarsen blijken ook veel eerder last van snurken te hebben. Wat opvallend is, dat veel van de oorzaken die leiden tot tandenknarsen, of bruxisme, dezelfde zijn als bij snurken!

  • Overmatig alcoholgebruik
  • Roken
  • Teveel drankjes met cafeïne (cola, koffie, chocolade)
  • Drugsgebruik en medicijnen

Het begon met een knarsbitje

Een van de oplossingen is een knarsbitje. Als zo’n bitje door een kaakchirurg wordt gemaakt, wordt dat een splint genoemd. En wat bleek, dat sommige van deze bitjes het snurken verminderden.

Dat heeft ertoe geleid dat er doorontwikkeld werd op het concept van de knarsbitjes in de richting van snurkbeugels.

De eerste snurkbeugel in Europa die ook echt snurkbeugel werd genoemd was de Snörex. De eerste beugels werden begin negentiger jaren op de markt gebracht

Trouwens, een snurkbeugel of MRA helpt natuurlijk ook tegen het tandenknarsen, want je tanden komen niet op elkaar. Er zit altijd kunststof tussen de boven- en ondertanden.

Standaard  snurkbeugel

De standaard snurkbeugels zijn van kunststof gemaakt. Het materiaal is een medische kunststof, die als eigenschap heeft irritaties in de mond te voorkomen. Ook hebben deze een prima pasvorm en voelen prettig in de mond. Dat is een belangrijke eigenschap om ervoor te zorgen dat mensen de beugel ook blijven dragen. Sommige beugels kunnen eenmalig worden verwarmd in warm water en worden geplaatst in de mond, waarna je met de hand de beugel kunt modelleren.

Maatwerk  snurkbeugel

Een maatwerk beugel zal worden vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium. Bij een tandarts zullen gebitsafdrukken worden gemaakt. Ook controleert de tandarts je tandvlees en de staat van het gebit. Soms worden er zelfs röntgenfoto’s gemaakt om goed in kaart te brengen welke bewegingen de onderkaak t.o.v. bovenkaak maakt.

Vaak zijn deze maatwerk beugels verstelbaar. Daarmee is de stand van de onderkaak aan te passen. Als bijvoorbeeld de klachten niet (helemaal) verdwenen zijn, dan kan de onderkaak verder naar voren worden gehouden. Daardoor neemt de kans op snurken af. Zo’n snurkbeugel is erg duur in vergelijking met een standaard beugel. Met zo’n standaard beugel kun je in ieder geval altijd ervaren hoe het is om met een snurkbeugel te moeten slapen en of zo’n beugel je ook daadwerkelijk helpt.

Als het helpt, kun je altijd nog overwegen een dure beugel te laten aanmeten bij de kaakchirurg.

Wetenschappelijk onderzoek

Snurken is heel vervelend en je moet er inderdaad wel iets aan (laten) doen. Maar er zijn veel ernstiger vormen van snurken, slaap apneu genoemd. Voor mensen met het Obstructief Slaapapneu Syndroom, oftewel OSAS zijn diverse apparaten en therapieën ontwikkeld. Een daarvan is de CPAP. Simpel gezegd, is dat een slaapmasker met een luchtpomp. Kaakchirurg dr. A. Hoeksema heeft hier een promotie onderzoek naar gedaan.

Snurkbeugel ook effectief bij apneu

Maar wat bleek was, dat de MRA, oftewel de anti-snurkbeugel, een volwaardige therapie was naast de CPAP. Verder onderzoek door Hoeksema leidde tot de conclusie dat de MRA een gelijkwaardige therapie was als de CPAP bij milde tot matige OSAS. Simpel gezegd: mensen die tussen de 5 en 30 keer per uur last hebben van een stokkende ademhaling hebben prima baat bij een MRA snurkbeugel. Dit maakt onderdeel uit van zijn promotieonderzoek.

Voor mensen met zware snurkklachten kan een snurkbeugel een uitstekende oplossing zijn. Daarmee is niet gezegd dat het bij iedereen helpt, omdat diverse oorzaken van snurken zoals de stand van de onderkaak en de vorm van het gebit, diepte van de keel, dikte en lengte van de tong, de slapheid van het keelweefsel en hoe diep en snel iemand in- en uitademt, alles bepalend zijn.

Maar voor veel voorkomende situaties van snurkproblemen is een snurkbeugel een prima oplossing. Daarom is het een prima advies eerst een goedkopere, standaard snurkbeugel te kopen en te testen. Als het baat heeft, ben je klaar. Maar als je er helemaal geen baat bij hebt, dan zou het kunnen zijn dat een dure maatwerk beugel ook niet helpt, en dat er naar andere oplossingen moet worden gekeken.

Het advies is dan dus ook, dat wanneer een standaard beugel geen enkele verlichting in het snurken oplevert, je contact opneemt met de huisarts, tandarts of KNO-arts.

Schoonhouden van je snurkbeugel

Als je de snurkbeugel niet goed onderhoudt, zal dat de levensduur niet bevorderen, maar ook is het niet hygiënisch als je de beugel niet schoonhoudt.

UV Reiniging

Er zijn verschillende mogelijkheden om de beugel te onderhouden. Verreweg de mooiste oplossing is het reinigen met UV. Dit is een bijzonder effectieve manier van reinigen van snurkbeugels, maar ook voor beugels van chirurgisch staal. Nu is dit met name voor de wekelijkse, grotere schoonmaak van de beugel, naast de dagelijkse reiniging. Deze UV reiniging werkt als volgt: door de UV straling worden de bacteriën gedood. De beugel zal daardoor geen nare luchtjes meer hebben en je beugel is heerlijk schoon.

Ultrasoon Reiniging

Dit apparaat geeft een hoogfrequente, ultrasone trilling af, waardoor al het vuil loslaat. Dit is wel geschikt voor MRA beugels, maar niet voor beugels of snurk beugels met chirurgisch staal!

De beugel leg je in het apparaat en vult het met water. Heel verstandig is om er ook een halve reinigingstablet aan toe te voegen. Ook deze methode gebruik je 1x per week.

Reinigingstabletten

Reinigingstabletten gebruik je in principe voor 1 of enkele keren per week. Je legt de beugel er minimaal 30 minuten tot 2 uur in en borstelt daarna de beugel schoon.

Reinigingspasta

Er is speciale pasta te koop voor het reinigen van beugels en snurkbeugels. Deze pasta is superzacht, dus niet schurend zoals tandpasta dat is! Dus gebruik liever geen tandpasta, dit zal de levensduur niet bevorderen omdat er krassen gaan ontstaan in de beugel.

In die krassen blijven weer meer bacteriën achter en het wordt lastiger de beugel goed schoon te krijgen. Met een superzachte pasta kun je de snurkbeugel zo vaak schoonmaken al je wilt. Maar in ieder geval is het verstandig dit te doen naar gebruik. De beugel blijft vrij van onaangename geurtjes, voelt glad en fris aan en zal langer meegaan.

Reinigingstabletten voor een prothese

Reinigingstabletten voor een prothese of kunstgebit, die je gewoon bij de drogist kunt kopen, zijn ook geschikt voor de reiniging van je snurkbeugel.

Droge mond door dragen snurkbeugel

Veel mensen hebben last van een droge mond, als ze de snurkbeugel dragen. Soms droogt zelfs de tong uit en dat is niet prettig. In deze voorkomende gevallen is mondbevochtigingsgel (Biotène) een goede oplossing!

Deze gel wordt aanbevolen bij gebruikers van snurkbeugels, MRA beugels en CPAP-apparaten. De gel geeft een verlichtende en beschermende werking. De gel is gebaseerd op een enzymen-proteïne systeem. Dit geeft je een langdurige frisheid bij een droge en/of geïrriteerde mond. De gel geeft verlichting van lichte, matige tot zeer droge mond. Je brengt eenvoudig de gel aan op de tong en met de tong verspreid je de gel door de hele mond.

Levensduur van een snurkbeugel

Iedere snurkbeugel gaat minimaal een paar jaar mee. De hardheid van de kunststof en het type kunststof heeft veel invloed op de levensduur. Maar ook de zuurgraad van het speeksel en mondhygiëne spelen een belangrijke rol. Overigens kunnen ook diverse gewoonten in het eigen gedrag een belangrijke rol spelen.

Je gedrag beïnvloedt levensduur snurkbeugel

Als je bijvoorbeeld roker bent, dan tast je speeksel het materiaal van de beugel sneller aan. Maar denk ook aan snoepen, het consumeren van vruchten met een hoge zuurgraad en limonade met suiker of wijn. Als je voor het slapen gaan je tanden niet hebt gepoetst, zullen resten in je mond ’s nachts ook hun negatieve uitwerking hebben op je snurkbeugel.

Maar goed onderhoud van de beugel en voor het slapen gaan je gebit goed reinigen zal een lange levensduur bevorderen. Beugels kunnen dan tot wel 10 jaar meegaan.

Wordt een snurkbeugel vergoed?

Als je alleen last hebt van snurken en niet leidt aan slaapapneu, dan is de kans een stuk kleiner dat de beugel geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. In de meeste gevallen heb je daar een uitgebreide verzekering voor nodig. Vaak valt het dan binnen de tandartsverzekering. Maar neem hier altijd even contact over op met je verzekeraar.

Overigens, om in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding –mits je verzekering dit überhaupt vergoedt- zal er altijd een indicatie worden vereist door een longarts of KNO-arts.

Ook dat is een reden waarom de meeste mensen voor een goedkope beugel kiezen: omdat ze niet hoeven te rekenen op een bijdrage van de verzekeraar.

Bijzonder jammer, omdat blijkt dat veel mensen echt veel baat hebben bij een snurkbeugel. Bij een maatwerkbeugel blijkt zelfs zo’n 65% baat te hebben en meer dan 80% snurkt helemaal niet meer. De exacte cijfers bij standaardbeugels zijn er niet, maar ook hier heeft een hoog percentage veel baat bij een snurkbeugel.

Kan iedereen een snurkbeugel dragen?

Nee. Je moet namelijk wel tanden hebben, dus mensen met een kunstgebit boven en onder kunnen niet worden geholpen met een standaard beugel. Je mag geen klachten hebben aan het kaakgewricht. Je tandvlees moet gezond zijn en je hebt minimaal 8 gezonde tanden en kiezen nodig, die nog goed vast zitten.

Overigens is dit afhankelijk van het type beugel waar je uiteindelijk voor kiest. Mocht je geen of waarschijnlijk te weinig gezonde tanden hebben, dan is het aan te raden eerst contact op te nemen met je huisarts of KNO-arts.

Web Banner 3 Snurkbeugels Leaderboard

Meer over Snurkbeugels.net

Bekijk deze video en je ziet hoe gemakkelijk het is een snurkbeugel te kopen en snel in gebruik te nemen.