Anti snurkbeugel of MRA is een veel gebruikte oplossing tegen snurken.

Anti snurkbeugel – wat is dat?

Een anti snurkbeugel is een apparaat dat ’s nachts in de mond wordt gedragen om te stoppen met snurken. Snurkbeugels worden ook wel Mandibulair Repositie Apparaten (MRA beugel) genoemd. Het is een veelgebruikte oplossing die vaak tot vermindering van snurken leidt. Dit soort beugels bestaat in vele soorten en maten. Ook zijn er veel aanbieders en merken. Een goede slaapklinkiek of KNO-arts kan je ermee adviseren, maar je kunt ze ook gewoon op internet aanschaffen. De prijs kan redelijk hoog zijn, de kosten kunnen oplopen tot wel €500 of €1.000. In sommige gevallen worden snurkbeugels echter vergoed door de ziektekostenverzekering.

Een snurkbeugel laten aanmeten kan een hele investering zijn. Niet in alle gevallen helpt het.
Voordat je grote bedragen gaat uitgeven, kun je ook voor relatief weinig geld (al vanaf enkele tientjes) een ‘standaard’ snurkbeugel aanschaffen, die je zelf kunt vormen naar je eigen gebit. Zo’n beugel kun je in warm water leggen en precies passend maken.

Snurkbeugel : 3 geselecteerd

Werking van een snurkbeugel

Hoe werkt een snurkbeugel?

Deze beugels worden in de mond ingebracht op het gebit voor het slapen en blijven daar tijdens de slaap. De beugel zorgt voor een verschuiving van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Door de verschuiving van de kaken ontstaat er meer ruimte in de luchtwegen achterin de keel, waardoor de lucht beter kan stromen. Het snurken wordt hier in veel gevallen door verminderd.

Hiervoor bestaan diverse mechanische oplossingen die door de verschillende leveranciers elk op eigen wijze worden aangeboden. Sommige zijn instelbaar, andere zijn dat niet. In sommige snurkbeugels zit ook een mondplaat of tongschild verwerkt die vibratie van het verhemelte en of tong verder tegengaat.

Het is van belang dat u zich goed oriënteert en een oplossing kiest die bij u past. De ‘pasvorm’ van de beugel hoort daar vanzelfsprekend ook bij.

Soorten anti snurkbeugels

Snurkbeugels zijn beschikbaar in vele soorten en maten. U heeft de keuze uit veel modellen van verscheidene leveranciers. Geen mens is hetzelfde en de leveranciers bieden daarom anti snurkbeugels die verschillen in comfort, flexibiliteit, materiaal, duurzaamheid, garantie en dergelijk. Meer opties en comfort vertalen zich meestal in een hogere prijs.

Sommige beugels zijn instelbaar, weer andere zijn dat niet en hebben een vaste afstand tussen boven en onderkaak. Er zijn beugels met metaal, weer andere zijn van hard plastic of juist zacht plastic. De zachte worden ook wel snurk bitjes genoemd. Er zijn snurkbeugels die geheel op maat worden gemaakt, dus afgestemd op uw specifieke lichamelijke eigenschappen zoals kaak en gebit. Evengoed zijn er standaard beugeltjes verkrijgbaar, die voor een grote groep mensen ontworpen zijn en een pasvorm hebben die op een breder publiek is afgestemd. Ook de kleur kan verschillen, van doorzichtig tot massief in duidelijke kleuren.

Er zijn naar schatting meer dan 80 verschillende types verkrijgbaar. Wij selecteerden voor u drie top modellen die echt werken: snurkbeugel kiezen.

Onderhoud van snurkbeugels

Anti snurkbeugels bevinden zich in de mond. Het is dus van groot belang dat het product hygiënisch en intact is en blijft. Je beugel dient in elk geval schoon te zijn. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden beschikbaar. Je kan speciale reinigingssets aanschaffen, compleet met borstels en reinigingsmiddel. Ook zijn er reinigingsprays beschikbaar. Naast chemisch reinigen is het ook mogelijk de anti snurkbeugel ultrasoon te reinigen en te ontsmetten. Naast de aanbevolen middelen worden ook groene zeep en azijn regelmatig genoemd als mogelijke reinigingssmiddelen. Sommige snurkbeugels mogen niet met warm water gereinigd worden omdat dit de vorm kan veranderen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor je een methode kiest.

Als de beugel eenmaal schoon is, dan is het zaak deze schoon te houden, door deze schoon op te slaan in een geschikte opbergbox, container of etui.

Voor een goed advies ga je naar een specialist of slaapkliniek.

Wij selecteerden voor jou drie top modellen die echt werken: snurkbeugel kiezen.

Nadelen van anti snurkbeugels

Hoewel veel snurkende mensen baat hebben bij een goede beugel, worden er wel degelijk nadelen genoemd. We noemen er een aantal:

  • Irritatie of pijn – Door de constante druk op kaak en tanden kan gevoeligheid in de kaak of de tanden optreden.
  • Afhankelijkheid – Een snurkbeugel bestrijdt het snurken als symptoom, maar niet de oorzaak. Hij is dus effectief zolang hij gebruikt wordt.
  • Kosten – zowel in aanschaf als de regelmatige onderhoudskosten worden soms als nadeel gezien.
  • Gebitsprothese – Voor mensen met een kunstgebit is de snurkbeugel geen passende oplossing.
  • Niet voor alle vormen – De antisnurkbeugel is vooral geschikt voor mensen met lichte vormen van snurken en apneu.

Ben je nog niet toe aan een snurkbeugel?

Je kunt zelf al heel veel doen om je snurkprobleem op te lossen.
Met eenvoudige oefeningen zijn duizenden mensen er vanaf afgekomen.
Klik dan hier voor meer informatie.

Meer weten?